A karácsonyi, ünnepi asztalról nem hiányozhatnak a frissen sültek, a töltött húsok. Már önmagában egy töltött csirkecomb is fenséges, de egy egészben sült és így megtöltött csirke még fejedelmibb lakoma, főleg így, ezzel a mutatós baconfonattal!
Hozzávalók
A töltelékhez:
- 1 kis fej vöröshagyma
- olívaolaj
- 7 dkg kockázott gierlinger bacon
- 20 dkg csirkemáj
- 1 db zsemle
- 1-1,5 dl tej
- 5 dkg gesztenye
- 5 dkg aszalt szilva
- 5-6 db zsályalevél
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 2 dkg szeletelt mandula
- 1 db tojás
- só
- bors
A sülthöz:
- 20 dkg szeletelt gierlinger bacon
- 1 db egész csirke
- só
- 2 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 2 db rozmaring
- Először a tölteléket készítjük el. A hagymát megpucoljuk, felkockázzuk. Egy kis méretű serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk a kockázott Gierlinger bacont, alacsony hőmérsékleten időnként kevergetve elkezdjük zsírjára pirítani. Ha már majdnem kipirult, hozzáadjuk a felkockázott hagymát, pár percig kevergetve tovább dinszteljük, amíg a hagyma üveges nem lesz, ha kész félretesszük.
- A csirkemájat megtisztítjuk, és egy kis kés segítségével elkaparjuk. A zsemlét beáztatjuk a tejbe, a gesztenyét és az aszalt szilvát felkockázzuk, a zsályaleveleket egymásra rakjuk, szivarkát sodrunk belőle, és csíkokra, chiffonade-ra vágjuk. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, és apróra vágjuk, vagy fokhagymanyomón átnyomjuk.
- Egy keverőtálba rakjuk a májat, erre jöhet a kinyomkodott tejbe áztatott zsemle, a gesztenye, az aszalt szilva, a baconös-hagymás keverék és a mandula. Fűszerezzük a zsályával, a fokhagymával, hozzáadjuk a tojást, végül sózzuk, borsozzuk, majd az egész tölteléket alaposan összedolgozzuk. Ha esetleg kissé folyós, kevés zsemlemorzsát adhatunk még hozzá. Az elkészült tölteléket félretesszük.
Elkészítjük a baconfonatot a videóban látható módon. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. - A megtisztított csirkét egy sütőtálba helyezzük, majd minden oldalát alaposan megsózzuk. A hasát megtöltjük az előkészített töltelékkel, a tetejére helyezzük a baconhálót.
- A megpucolt, cikkekre vágott hagymát a csirke köré szórjuk, és egy egész fokhagymát is melléteszünk úgy, hogy a tetejét levágjuk, majd két rozmaringágat rakunk még a csirke mellé. Végül a csirkecombokat sütésálló spárgával összekötjük, és 0,5-1 deciliter vizet öntünk alá.
- Lefedjük, és az előmelegített sütőbe helyezzük nagyjából 70-75 percre. Ezután a sütő hőmérsékletét 210 fokra emeljük, a sütőtál tetejét levesszük, és nagyjából 10-15 perc alatt szép pirosra sütjük a csirkét.