Grill ételek baconbe tekerve

2021.05.6

Szabadtéri grillezéskor a baconre elsősorban hamburgerek hozzávalójaként gondolunk, ami örök klasszikus marad, de emelett egy igazi jolly joker is lehet. Zöldségekkel, hússzeletekkel de akár májjal is remekül párosítható, ha pedig kisebb darabokra vágjuk a ropogós frissen grillezett szeleteket a sülteket kísérő saláták tetejére is szórhatjuk. Nézzünk pár olyan hozzávalót, amelyek baconbe tekerve új szintre emelik a grillezés élményét.

Spárga

A grillszezon kezdete és a spárga megjelenése nagyjából egy időre esik, mostanában nehéz nem találkozni friss zöld vagy fehér spárgával, egy csomagból pedig akár 4-5 főnek elegendő kóstoló készülhet. Grillezéshez a zöld spárgát javasoljuk, amelyet mosás után megszabadítunk alsó, fás részétől és 1-2 percig lobogó forró vízbe dobjuk. A nedves meleg spárgát sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint beleforgathatjuk balzsamecetbe, fokhagymás vagy akár csilipelyhes olajba. A Gierlinger Premium Baconje, tökéletes, vékony, egyenletes hús és zsír elosztottságú szeleteit tekerjük szorosan a szálakra ha szükséges a végét egy fokpiszkálóval rögzíthetjük. Addig forgatjuk, sütjük a grillrácson, amíg a bacon ropogós aranybarnára nem pirul.

Paprika

Kápia, TV vagy kaliforniai paprika is remekül működik ehhez a recepthez. A vastagabb húsú paprikát félbe vágjuk, eltávolítjuk a magházat és kedvünk szerinti töltelékkel töltjük. Használhatjuk fűszeres reszelt sajtok keverékét, túrókrémeket, akár juhtúróval is, amelyekhez jöhetnek további zöldségek például újhagyma és friss zöld fűszerek. A töltött paprikacsónakokat selymes Gierlinger baconba göngyöljük és mehet is grillrácsra.

Gomba

A nagy illatos Portobello gombafejek a paprikához hasonlóan remekül tölthetőek és baconbe csomagolhatóak. A közepes csiperkegombafejek akár krémes töltelék nélkül, némi reszelt sajttal és zöld fűszerekkel megtömve szorosan baconba bugyolálva előételnek is jó ötlet, amíg a vastagabb hús szeltek elkészülnek a grillen.

Máj

A baconbe tekert csirkemáj igazi klasszikus. A roppanósra sült bacon és krémesre füstölődött májfalatka egyszerűsége ellenére igazi ínyenc élmény. Morzsoljunk a tetejére két levélke friss rozmaringot, használjunk frissen őrölt színes borsot vagy mártogassuk joghurtos snidlinges szószba, a család és a vendlgek állandó kedvence lesz.

Sajt és bacon

Tökéletes házasság. A kifejezetten grillezésre szánt sajtkészítmények elterjedésével lassan a grillkolbászokkal vetekszik a haloumni tjpusú sajtok népszerűsége, ha kültéri sütésről van szó. Tökéletes vegetáriánus opció, de a húsfogyasztók számára is igazi ínyencség lehet baconbe tekerve. Ha a sima bacon köpenyen túl valami izgalmasabbat szeretnénk kipróbálni rétegeljünk egymásra egy szelet Gierlinger bacont, egy borssal és szárított zöld fűszerekkel hosszában, vékonyan felvágott cukkini szeletet és egy szelet zamatosabb típusú sajtot. A rétegeket egy mozdulattal kompakt kis tekerccsé csavarjuk, fogpiszkálóval rögzítjük. A tekercset az oldalán forgatva süssük meg a grillen, így kevésbé folyhat ki az olvadt sajt.

Amerika nagy kedvence a grillezett baconos-sajtos szendvics, amit elsősorban sütőben vagy teflon serpenyőben készítenek el, de a grillrácson válik igazi, megunhatatlan kedvenccé. A recept pont olyan egyszerű, mint amennyire nehéz abbahagyni és nem készíteni még egyet. Kovászos kenyérszeletek, több réteg sajt és bacon addig forgatva és lapítgatva a rácson, míg a szálakra olvadt sajt már nem tud elválni a a ropogós szélű császárszalonnától, aminek szaftja beszivárgott az aranya sült kenyérbe. Ki tudna ennek ellenállni?

Véget nem érő lehetőségek

Engedjük szabadjára a fantáziánkat már a vásárláskor. A 2x200g-os Gierlinger Premium Bacon csomagolása lehetővé teszi, hogy a fel nem használt szalonna megőrizze a zamatát a következő grillezésig, de ha mégsem találunk semmit kéznél, amit belecsomagolhatnánk csak tekerjük csigákba, fűszerezzük fokhagymás grill fűszersóval és fogpiszkálóval átszúrva néhány perc alatt elegáns és egyszerű vendégváró falatot kapunk.