A quiche, vagy magyarul sós pite egy olyan fogás, amely tökéletes ebédre, de akár vacsorára is. Az omlós tésztaágyra fűszeres és tejszínes tojásos keverék kerül, mindez a sütőben sül valami fenséges finomsággá. A quiche alapreceptje elképesztően változatosan variálható, tényleg csak a képzeletünk szab határt annak, hogy milyen fűszerekkel, zöldségekkel vagy éppen húsos alapanyagokkal dobjuk fel ezt az ételt. Ha még nem kóstoltál soha sós pitét, nos, itt a legjobb alkalom!
Az egyszerű, mondhatni alap quiche is finom, de a mi receptünk egy igazi ízkavalkád, melynek karakteres ízét a bacon mellett a tárkony és a szerecsendió adja, ezeket pedig remekül kiegészíti a friss és egészséges póréhagyma, valamint a különleges aromájú Gruyére sajt. A pontos recept mellett elhoztuk a videót is, amely alapján könnyen elkészítheted a baconös-póréhagymás quiche-t te is!
Hozzávalok
A tésztához (26 centis formához):
- 25dkg liszt
- 1db tojás
- 10dk ghideg vaj
- 1tk só
A tojásos-tejszínes keverékhez:
- 6db tojás
- 1 tk só
- 1 tk tárkony
- 0.25 tk szerecsendió
- 0.5 tk bors
- 1 gerezd reszelt fokhagyma
- 3 dl tejszín
A töltelékhez:
- 1 tk zsír
- 1 csom 4 porciós, kockázott gierlinger bacon
- 10 dkg póréhagyma
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk dijoni mustár
- 1 tk tárkony
- bors
- 15 dk greszelt gruyére sajt vagy más érlelt sajt
A baconcsipszhez:
- 1 csomgierlinger bacon
- 1 dbtojás a kenéshez
1. A tésztához előveszünk egy keverőtálat, beleöntjük a lisztet, a tojást és a vajat, gyors mozdulatokkal elkezdjük összemorzsolni a vajat a liszttel, sózzuk, majd ha megvan a szép morzsás alapunk, egy-két gyors mozdulattal tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, ½ dl vizet adunk hozzá. Golyót formázunk belőle, majd fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük legalább fél órára.
2. Következhet a tojásos keverék. Egy keverőtálban egy habverő segítségével a tojásokat és a fűszereket habosítani kezdjük, hozzáöntjük a tejszínt, és egyneműre keverjük, majd felhasználásig félretesszük.
3. A töltelékhez egy serpenyőben kevés zsiradékot melegítünk, hozzáadjuk a kockázott bacont, alacsony hőmérsékleten elkezdjük zsírjára pirítani. Ha félig pirult, hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott póréhagymát, kevergetve együtt dinszteljük tovább. Ha a hagyma enyhén pirult, és összeesett, ízesítjük borssal, ízlés szerint sóval, de óvatosan, mert a bacon is sós, fűszerezzük kakukkfűvel, dijoni mustárral, összekeverjük, és a tárkonyt is hozzáadjuk, pár percig tovább pároljuk, majd további felhasználásig félretesszük.
4. Folytatjuk a tésztaalap elkészítését, a tésztalabdát a piteformához igazítva sütőpapíron kinyújtjuk nagyjából 3-4 milliméter vastagra, majd a szintén sütőpapírral bélelt piteformába helyezzük, elegyengetjük, a felesleget levágjuk, az alját villával megszurkáljuk. A tésztát ismét pihentetjük 1/2 órát a hűtőben. A sütő hőmérsékletét 180 fokra előmelegítjük, a tésztát kivesszük a hűtőből, a tetejére sütőpapírt helyezünk, és a sütőpapírra sütőgyöngyöt, ha az nincsen, babot, lencsét vagy riszt szórunk nehezéknek, és így rakjuk a sütőbe 10 percre. Ez segít abban, hogy a tészta megtartsa a formáját. Ezután levesszük a nehezéket a papírral együtt, és további 5 percig sütjük így.
5. Ez követően kivesszük, megkenjük felvert tojással, majd ráhalmozzuk a baconös-hagymás keveréket, a tetejére reszelt sajtot szórunk, majd felöntjük a tojásos-tejszínes keverékkel, visszahelyezzük a sütőbe, és 30-35 perc alatt pirosra sütjük.
6. Végül elkészítjük a baconcsipszet, a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A baconcsipszhez a baconszeleteket sütőpapírra terítjük, lefedjük egy másik sütőpapírral, tepsibe helyezzük, a tetejére másik tepsit teszünk, és így préselve 20 perc alatt ropogósra sütjük. Az elkészült quiche-t hagyjuk langyosra hűlni, és ezután szeleteljük, tálaláskor a szeletekre fektetjük a baconcsipszet.