BACONÖS-PÓRÉHAGYMÁS QUICHE, A FRANCIA ÍZKAVALKÁD

2024.06.13

A quiche, vagy magyarul sós pite egy olyan fogás, amely tökéletes ebédre, de akár vacsorára is. Az omlós tésztaágyra fűszeres és tejszínes tojásos keverék kerül, mindez a sütőben sül valami fenséges finomsággá. A quiche alapreceptje elképesztően változatosan variálható, tényleg csak a képzeletünk szab határt annak, hogy milyen fűszerekkel, zöldségekkel vagy éppen húsos alapanyagokkal dobjuk fel ezt az ételt. Ha még nem kóstoltál soha sós pitét, nos, itt a legjobb alkalom!

Az egyszerű, mondhatni alap quiche is finom, de a mi receptünk egy igazi ízkavalkád, melynek karakteres ízét a bacon mellett a tárkony és a szerecsendió adja, ezeket pedig remekül kiegészíti a friss és egészséges póréhagyma, valamint a különleges aromájú Gruyére sajt. A pontos recept mellett elhoztuk a videót is, amely alapján könnyen elkészítheted a baconös-póréhagymás quiche-t te is!

Hozzávalok

A tésztához (26 centis formához):

  • 25dkg liszt
  • 1db tojás
  • 10dk ghideg vaj
  • 1tk

A tojásos-tejszínes keverékhez:

  • 6db tojás
  • 1 tk
  • 1 tk tárkony
  • 0.25 tk szerecsendió
  • 0.5 tk bors
  • 1 gerezd reszelt fokhagyma
  • 3 dl tejszín

A töltelékhez:

  • 1 tk zsír
  • 1 csom 4 porciós, kockázott gierlinger bacon
  • 10 dkg póréhagyma
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk dijoni mustár
  • 1 tk tárkony
  • bors
  • 15 dk greszelt gruyére sajt vagy más érlelt sajt

A baconcsipszhez:

  • 1 csomgierlinger bacon
  • 1 dbtojás a kenéshez

1.  A tésztához előveszünk egy keverőtálat, beleöntjük a lisztet, a tojást és a vajat, gyors mozdulatokkal elkezdjük összemorzsolni a vajat a liszttel, sózzuk, majd ha megvan a szép morzsás alapunk, egy-két gyors mozdulattal tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, ½ dl vizet adunk hozzá. Golyót formázunk belőle, majd fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük legalább fél órára.

2.  Következhet a tojásos keverék. Egy keverőtálban egy habverő segítségével a tojásokat és a fűszereket habosítani kezdjük, hozzáöntjük a tejszínt, és egyneműre keverjük, majd felhasználásig félretesszük.

3.  A töltelékhez egy serpenyőben kevés zsiradékot melegítünk, hozzáadjuk a kockázott bacont, alacsony hőmérsékleten elkezdjük zsírjára pirítani. Ha félig pirult, hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott póréhagymát, kevergetve együtt dinszteljük tovább. Ha a hagyma enyhén pirult, és összeesett, ízesítjük borssal, ízlés szerint sóval, de óvatosan, mert a bacon is sós, fűszerezzük kakukkfűvel, dijoni mustárral, összekeverjük, és a tárkonyt is hozzáadjuk, pár percig tovább pároljuk, majd további felhasználásig félretesszük.

4.  Folytatjuk a tésztaalap elkészítését, a tésztalabdát a piteformához igazítva sütőpapíron kinyújtjuk nagyjából 3-4 milliméter vastagra, majd a szintén sütőpapírral bélelt piteformába helyezzük, elegyengetjük, a felesleget levágjuk, az alját villával megszurkáljuk. A tésztát ismét pihentetjük 1/2 órát a hűtőben. A sütő hőmérsékletét 180 fokra előmelegítjük, a tésztát kivesszük a hűtőből, a tetejére sütőpapírt helyezünk, és a sütőpapírra sütőgyöngyöt, ha az nincsen, babot, lencsét vagy riszt szórunk nehezéknek, és így rakjuk a sütőbe 10 percre. Ez segít abban, hogy a tészta megtartsa a formáját. Ezután levesszük a nehezéket a papírral együtt, és további 5 percig sütjük így.

5.  Ez követően kivesszük, megkenjük felvert tojással, majd ráhalmozzuk a baconös-hagymás keveréket, a tetejére reszelt sajtot szórunk, majd felöntjük a tojásos-tejszínes keverékkel, visszahelyezzük a sütőbe, és 30-35 perc alatt pirosra sütjük.

6.  Végül elkészítjük a baconcsipszet, a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A baconcsipszhez a baconszeleteket sütőpapírra terítjük, lefedjük egy másik sütőpapírral, tepsibe helyezzük, a tetejére másik tepsit teszünk, és így préselve 20 perc alatt ropogósra sütjük. Az elkészült quiche-t hagyjuk langyosra hűlni, és ezután szeleteljük, tálaláskor a szeletekre fektetjük a baconcsipszet.